Dag Clepper, je hebt het verhuur stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Dag Clepper, je hebt het verkoop stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Vragen?
Start chat

Wat doet een makelaar voor zijn commissie?

Dinsdag 20 April 2021

Wat doet een makelaar voor zijn commissie?

Je woning verkopen? Dan kun je ervoor kiezen om alles (of sommige zaken) zelf te doen: schatting, advertenties, administratie, … Of je besteedt alles uit aan een makelaar die na de verkoop zijn commissie opstrijkt, meestal zo’n 3 % van de verkoopprijs. Maar wat krijg je daar allemaal voor terug? Welke dienstverlening biedt een makelaar nu eigenlijk?

Vraagprijs bepalen

Jouw makelaar komt eerst naar je huis kijken om de waarde te schatten. Want de verkoop van je woning start bij een reële prijsbepaling. Die wordt in onderling overleg met de verkoper bepaald. De makelaar maakt daarbij gebruik van zijn expertise, ervaring en kennis van de huidige vastgoedmarkt.

De prijszetting bepaalt voor een groot stuk hoe snel je woning verkocht wordt.

Documenten verzamelen

Bij de verkoop van een woning komt natuurlijk een hele papierwinkel kijken. Voor een leek duurt het wel even voor hij of zij al die documenten heeft verzameld. Een makelaar vindt meteen zijn weg in de administratieve rompslomp.

Over welke documenten gaat het precies?

  • Eigendomstitel of notariële aankoopakte
  • Keuringsattest elektrische installatie
  • Bodemattest
  • Uittreksel kadaster & kadastraal plan
  • Energieprestatiecertificaat (EPC-attest)
  • Postinterventiedossier
  • Stedenbouwkundig uittreksel

>> Lees alles over de benodigde documenten

Marketing

Je koopwoning laten opvallen bij potentiële kopers? Dat doe je met de juiste marketing. Jouw makelaar zorgt in de eerste plaats voor de fysieke marketing: het bord met telefoonnummer aan jouw venster. Maar het bekend maken van de verkoop gebeurt vandaag de dag natuurlijk vooral online. Met de juiste advertenties, professionele interieurfotografie en mogelijk zelfs een virtuele tour of video.

Bezoeken organiseren

Zijn er geïnteresseerden die zich melden? Fijn, dan plant de makelaar een bezoek om de potentiële kopers het pand te laten bezichtigen. Hij ontvangt hen persoonlijk, bezorgt hen correcte informatie en beantwoordt al hun vragen.

Een tijdrovende bezigheid, maar de makelaar doet het voor jou.

Aanspreekpunt

De makelaar fungeert als schakel tussen de verschillende partijen: verkoper, geïnteresseerde en koper. Handig, zo’n aanspreekpunt om alles in goede banen te leiden. Dat begin bij het bepalen van een goede vraagprijs (in overleg met de koper) en eindigt bij het bespreken van een bod en het afhandelen van de uiteindelijke verkoop.

En hij is natuurlijk vooral het aanspreekpunt voor de potentiële kopers. Altijd bereikbaar.

Afhandelen verkoop

Onderhandelen is een vak apart. De makelaar beheerst het als geen ander vanuit zijn ervaring, expertise en intuïtie. Een kwestie van geven en nemen, wikken en wegen om uiteindelijk tot een goede overeenkomst te komen waar beide partijen zich goed bij voelen.

Natuurlijk zorgt hij ook voor de administratieve afronding van de verkoop met een compromis op maat. En hij helpt bij eventuele juridische bijkomstigheden.

Kortom, een makelaar verricht heel wat werk om jouw woning verkocht te krijgen. In ruil daarvoor krijgt hij een percentage van de verkoop, meestal 3%. Dat lijkt misschien veel, maar je wint dan ook heel wat tijd, geld en gemoedsrust.

Wil je een beroep doen op een makelaar die alles voor je regelt van A tot Z? Of liever een pakket op maat? Of alleen een professionele fotosessie bestellen?

Bij Clepper bepaal je het allemaal zelf.

Bekijk meer blogberichten