Dag Clepper, je hebt het verhuur stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Dag Clepper, je hebt het verkoop stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Vragen?
Start chat

Zelf je huis verkopen: wat zijn de valkuilen?

Dinsdag 11 Mei 2021

Zelf je huis verkopen: wat zijn de valkuilen?

Je huis verkopen zonder makelaar? Steek de handen alvast uit de mouwen: schatten, adverteren, rondleiden, …. Voordeel? Je behoudt de volledige controle over de verkoop, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Vermijd zeker volgende blunders.

1. Verkeerde prijs

Wat is een realistische vraagprijs voor je woning? Je kunt een onafhankelijke schatter betalen, maar de meeste mensen die zelf hun huis verkopen schatten het ook zelf. Daar zijn wel een aantal risico’s aan verbonden. Een te hoge prijs schrikt potentiële kopers af, een te lage prijs suggereert verborgen gebreken. Of je verliest gewoon duizenden euro’s.

Een correcte waardebepaling is belangrijk. Doe je het zelf, informeer je dan grondig. Bijvoorbeeld door naar gelijkaardige woningen in jouw buurt te zoeken op vastgoedsites.

2. Ontbrekende documenten

Bij de verkoop van een woning komt heel wat administratie kijken. Een verkoopdossier bevat onder meer volgende documenten:

  • Energieprestatiecertificaat
  • Postinterventiedossier
  • Kadastraal uittreksel + plan
  • Bodemattest
  • Elektrische keuringen
  • Stedenbouwkundige inlichtingen

Ontbreken er essentiële documenten, dan krijgt de potentiële koper mogelijk argwaan. Gevolg? De verkoop springt af. Zorg dus voor een volledig dossier.

3. Slechte marketing

De verkoop van je woning bekend maken, dat je doe je in de eerste plaats met betalende advertenties. En dat is waar het dikwijls mis gaat. De verkoper plaatst bijvoorbeeld amateuristische foto’s in de advertentie. Schuilt er een hobbyfotograaf in jou? Dan komt het waarschijnlijk wel goed. Maar soms nemen mensen foto’s met hun smartphone waarbij ze zelf opduiken in de weerspiegeling van de vensters. Of de foto’s zijn onder- of overbelicht. Kortom, je huurt beter een professional in die foto’s neemt met een breedhoeklens.

Moraal van het verhaal: zorg dat je een goede eerste indruk maakt.

4. Slecht verkopen

Een potentiële koper rondleiden, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Hangt ervan af. Een beetje commerçant die graag met mensen omgaat, ligt die rol misschien als gegoten. Ben je eerder een introvert type? Dan liggen de zaken weer anders.

En je zult altijd bereikbaar moeten zijn, snel reageren en vragen eerlijk beantwoorden. Verborgen gebreken komen toch altijd uit en leiden ook na de verkoop soms tot problemen.

Ook bij het onderhandelen komen je sociale (verkoop)talenten aan bod. Een beetje aanvoelen, wikken en wegen om uiteindelijk tot een compromis komen. Het scheelt snel duizenden euro’s.

Kortom, een beetje commerciële flair is aangewezen.

5. Onvolledige verkoopovereenkomst

Vijf minuten googelen en je vindt al wat standaarddocumenten voor een compromis. Maar zijn ze ook volledig? Zijn ze up-to-date? Hoe betrouwbaar zijn ze? De koopwetgeving verandert constant en je zorgt maar beter voor een sluitende verkoopovereenkomst. Kortom, je laat ze best opstellen door een expert. Zo ben je zeker dat de verkoop juridisch gedekt is.

Enkel een compromis nodig voor de verkoop? Of gewoon een fotosessie voor je advertenties? Of de nodige documenten? Bij Clepper ben je helemaal vrij om zelf te kiezen wat je uitbesteedt bij de verkoop van je woning.

Bekijk meer blogberichten