Dag Clepper, je hebt het verhuur stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Dag Clepper, je hebt het verkoop stappenplan niet volledig voltooid, klik hier om verder te gaan.

Vragen?
Start chat

Je huis verkoopklaar maken: zo doe je dat

Woensdag 07 Juli 2021

Je huis verkoopklaar maken: zo doe je dat

Je huis verkoop- of verhuurklaar maken: hoe doe je dat precies? Welke voorbereidingen tref je om je kansen op een snelle verkoop of verhuur te optimaliseren? Hoe maak je een verpletterende eerste indruk?

Kuis je huis

Lijkt logisch, maar je zou versteld staan hoe snel stof zich ontwikkelt. Zorg dat jouw huis spik en span is. Op die manier krijgen bezoekers een goede eerste indruk.

Plan dus zeker een grote schoonmaak: vloeren, deuren, ramen, plafonds, …

Besteed extra aandacht aan het sanitair. Misschien is het een goed idee om je badkamer een fris geurtje te bezorgen. Een geparfumeerde spray verricht wonderen.

Propere ramen gunnen jouw bezoekers een mooi zicht op de tuin, koer of straat. Haal dus zeker spons, zeem en zeep boven.

Herstel kleine gebreken

Scheurtjes, gaatjes of vocht in de muren en plafonds? Klemmende deuren en ramen? Defecte toestellen, bijvoorbeeld in de keuken? Maak er korte metten mee, want ze verlagen de waarde van je pand en dus ook je verkoop- of verhuurkansen.

Controleer ook de verlichting, kranen, scharnieren, siliconennaden, … Als alles perfect werkt, krijgen jouw bezoekers een optimale indruk van het pand.

Schilder de muren/gevel

Propere muren creëren een frisse indruk. Is het al een tijdje geleden dat er geschilderd is? Dan overweeg je best om je interieur een likje verf te geven, zodat het weer schittert al ooit tevoren. Welke kleur? Je kiest best voor helder wit, want die kleur doet ruimtes groter lijken. En het is ook de kleur die het meest in de smaak valt, het minste weerstand oproept en (eventueel) als grondlaag kan dienen.

Verzorg het interieur

Misschien staat je koop- of huurwoning helemaal leeg, maar soms staan er wel degelijk meubelen of andere spullen. Plan een grote opruimbeurt in alle kamers. Op die manier kunnen bezoekers zich makkelijker inbeelden hoe hun spullen in de beschikbare ruimte passen. Opgeruimde kamers ogen ook ruimer en creëren overzicht.

Kijk ook naar het terras/de koer

Heeft jouw woning een voortuin of achterkoertje? Of is er een terrasje aan je appartement? De voortuin is de eerste kennismaking met je pand bij een bezoek. Zorg dat hij er netjes bij ligt en verwijder onkruid.

Ook het achterkoertje komt vroeg of laat aan bod. Ruim het op zodat het groter lijkt. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de achtertuin. Misschien loont het zelfs de moeite om een tuinier te contacteren. Tenzij je groene vingers hebt natuurlijk.

Zorg voor mooie foto’s

Al dat voorbereidend werk in het pand zelf dient vooral voor het bezoek, maar ook de foto’s doen er hun voordeel mee. Zorg dan wel voor een professionele fotoshoot die de kwaliteiten van je pand extra in de verf zet.

Verzamel benodigde documenten

Natuurlijk verzamel je ook nog de nodige documenten, bijvoorbeeld het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat is namelijk verplicht bij verhuur en verkoop.

Hoeveel voorbereidend werk je hebt, hangt natuurlijk ook af van de staat van je woning. Hulp nodig bij de verkoop of verhuur van je huis of appartement?

Bekijk meer blogberichten